Morwa BIAŁA

21,00 PLN

U nas spotyka się najczęściej morwę białą (Morus alba), dorastającą do 20 metrów. Ma gładkie miękkie liście i białawe lub jasnoróżowe niepozorne kwiatki. Jej owoce to drobne niełupki obrośnięte soczystymi osnówkami z okwiatu. Są one białe z jednej strony i czerwonawo nabiegłe z drugiej, są podobne do jeżyn. W smaku są bardzo słodkie i nieco mdłe. Zarówno morwa biała, jak i czarna mają zastosowanie w lecznictwie. Zalicza się je do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych o znacznej wartości odżywczej. Dojrzałe owoce morwy zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy, nieco mniej sacharozy), garbniki, liczne kwasy organiczne (sporo jabłkowego i cytrynowego), flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Są też witaminy, zwłaszcza C, PP i liczne z grupy B. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i Tybetańskiej preparat otrzymywany z owoców morwy stosuje się w stanach zapalenia tkanki kostnej i okołostawowej. Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. 

Nazwa botaniczna:

Morus alba

Status:

niedostępny

Przykładowe zdjęcie sadzonki:

Ulistnienie w zależności od pory roku

Czas dostawy:

Wysyłka w ciągu 4 dni roboczych

PIORiN:

Paszport roślin jest to dokument który jest dołączony do każdej zakupionej rośliny. Potwierdza on, że oferowane w sprzedaży rośliny zostały skontrolowane i są wolne od organizmów szkodliwych.

Wysokość:

1,2 m - 1,4 m

Stanowisko:

SŁONECZNE

Wytrzymałość na mróz:

DUŻA

Kwitnienie:

MAJ

Sadzenie:

III-V, X-XII

Dojrzałość zbiorcza:

LIPIEC, SIERPIEŃ

Forma:

ROŚLINA Z GOŁYM KORZENIEM - zabezpieczona na czas dostawy

INNE PRODUKTY Z KATEGORII: Morwy