24,00 PLN
39,90 PLN
Nieduże drzewo lub krzew o jasnozielonych, jajowatych liściach. Odmiana plenna. Owoce ciemnofioletowe, dobrej jakości, bardzo smaczne i soczyste. Są duże, osiągają 3-4 cm długości, bez pestek. Morwa od wieków jest ceniona w tradycyjnym ziołolecznictwie. W chińskiej medycynie ludowej używa się naparów z morwy jako środka odżywczego dla organizmu. Korzenie tego drzewa były wykorzystywane m.in. do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu. Jej owoce tworzą podobny do jeżyny owoc. Są one jadalne, o lekko mdłym, słodko-kwaśnym smaku (zawierają znaczne ilości witaminy C, A, B1,B2 oraz flawonoidy i taniny). Dojrzewają pod koniec lipca i szybko opadają. Morwa daje sobie radę praktycznie w każdym podłożu. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach piaszczystych i lessach. Jest odporna na suszę, choroby i szkodniki. W okresie wczesnej wiosny dobrze morwę zasilić podsypując ją kompostem lub podlać biohumusem. W czasie wegetacji najlepiej zastosować nawozy o przedłużonym działaniu. Morwa oprócz cięcia pielęgnacyjnego czyli usuwania połamanych i uszkodzonych gałęzi nie wymaga specjalnych zabiegów.
Nazwa botaniczna:
Morus Seedless
Kategoria:
Status:
niedostępny
Wysokość:
50 cm - 60 cm
Stanowisko:
Słoneczne
Wytrzymałość na mróz:
Duża
Forma:
Roślina w pojemniku
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
Sadzenie | ||||||||||||
Kwitnienie | ||||||||||||
Dojrzałość zbiorcza |
24,00 PLN
39,90 PLN
21,00 PLN
24,00 PLN
73,00 PLN
46,00 PLN
21,00 PLN