Morwa jadalna SEEDLESS

39,90 PLN

Nieduże drzewo lub krzew o jasnozielonych, jajowatych liściach. Odmiana plenna.  Owoce ciemnofioletowe,  dobrej jakości, bardzo smaczne i soczyste. Są duże, osiągają 3-4 cm długości, bez pestek. Morwa od wieków jest ceniona w tradycyjnym ziołolecznictwie. W chińskiej medycynie ludowej używa się naparów z morwy jako środka odżywczego dla organizmu. Korzenie tego drzewa były wykorzystywane m.in. do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.  Jej owoce tworzą podobny do jeżyny owoc. Są one jadalne, o lekko mdłym, słodko-kwaśnym smaku (zawierają znaczne ilości witaminy C, A, B1,B2 oraz flawonoidy i taniny). Dojrzewają pod koniec lipca i szybko opadają. Morwa daje sobie radę praktycznie w każdym podłożu. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach piaszczystych i lessach. Jest odporna na suszę, choroby i szkodniki. W okresie wczesnej wiosny dobrze morwę zasilić podsypując ją kompostem lub podlać biohumusem. W czasie wegetacji najlepiej zastosować nawozy o przedłużonym działaniu. Morwa oprócz cięcia pielęgnacyjnego czyli usuwania połamanych i uszkodzonych gałęzi nie wymaga specjalnych zabiegów.

Nazwa botaniczna:

Morus Seedless

Kategoria:

Status:

niedostępny

Wysokość:

50 cm - 60 cm

Stanowisko:

Słoneczne

Wytrzymałość na mróz:

Duża

Forma:

Roślina w pojemniku

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Sadzenie
Kwitnienie
Dojrzałość zbiorcza

INNE PRODUKTY Z KATEGORII: MORWY