46,00 PLN
21,00 PLN
Morwa czarna jest niższa od białej (osiąga wysokość 10 m). Ma charakterystyczny, krótki pień i okrągławą koronę. Jej owoce są purpurowe, ciemnofioletowe lub czarne. Ojczyzną morwy czarnej jest Azja, w formie zdziczałej spotyka się ją często w Hiszpanii i we Włoszech. W klasztorach z owoców morwy czarnej wyrabiano wino morwowe.Zarówno morwa biała, jak i czarna mają zastosowanie w lecznictwie. Zalicza się je do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych o znacznej wartości odżywczej. Dojrzałe owoce morwy zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy, nieco mniej sacharozy), garbniki, liczne kwasy organiczne (sporo jabłkowego i cytrynowego), flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Są też witaminy, zwłaszcza C, PP i liczne z grupy B.
Nazwa botaniczna:
Morus nigra
Kategoria:
Status:
niedostępny
Wysokość:
1,2 m - 1,4 m
Stanowisko:
Słoneczne
Wytrzymałość na mróz:
Duża
Forma:
Roślina z gołym korzeniem
Przykładowe zdjęcie sadzonki:
Ulistnienie w zależności od pory roku
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
Sadzenie | ||||||||||||
Kwitnienie | ||||||||||||
Dojrzałość zbiorcza |
46,00 PLN
73,00 PLN
21,00 PLN
39,90 PLN
24,00 PLN
39,90 PLN
24,00 PLN