NOWOŚĆ
75,00 PLN
75,00 PLN
Dereń jadalny Wydubieckij to jedna z bardziej plennych odmian. Jest chętnie wybierana na plantacje Okres dojrzewania przypada na połowę sierpnia.. Owoce derenia jadalnego Wydubieckij mają ciemnoczerwone zabarwienie i maja kształt "wydłużonej gruszki". W smaku są nieco cierpkie, słodko-kwaśne. Derenia można zjadać je na surowo, suszone bądź przygotować przetwory takie jak dżemy, lub konfitury. Owoc derenia jadalnego jest również świetnym składnikiem win oraz nalewek. Dereń ten nie ma wygórowanych wymagań glebowych, najlepiej będzie sobie radził na glebie wapiennej, żyznej, przepuszczalnej. Lubi stanowiska słoneczne, wtedy plon jest wyższy i lepszej jakości. Jest także wysoce mrozoodporny, niestraszna jest mu również susza, jak i warunki miejskie.
Nazwa botaniczna:
Cornus mas
Kategoria:
Status:
niedostępny
Wysokość:
60 cm - 70 cm
Stanowisko:
Słoneczne
Wytrzymałość na mróz:
Duża
Forma:
Roślina w pojemniku
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
Sadzenie | ||||||||||||
Kwitnienie | ||||||||||||
Dojrzałość zbiorcza |
NOWOŚĆ
75,00 PLN
25,00 PLN
75,00 PLN
75,00 PLN
NOWOŚĆ
75,00 PLN
NOWOŚĆ
45,00 PLN
65,00 PLN