śliwa 'Królowa Wiktoria' - stara i sprawdzona odmiana
Śliwa ‘Królowa Wiktoria’ to znana od wielu lat angielska odmiana. Jest powszechnie znana w Europie oraz Stanach Zjednoczonych. Najczęściej uprawia się ją w przydomowych sadach, a owoce wykorzystuje do domowych przetworów.
Charalterystyka i wymagania
Roślina ma kulistą koronę, ale ma też sporo luźnych gałęzi, które będą zmieniać swoje położenie pod ciężarem owoców, więc może wydawać się nieregularna. Aby owoce były dorodne, a plony obfite śliwa ta potrzebuje gleby bogatej w substancje odżywcze. Wskazane będzie też osłonięte i słoneczne stanowisko. Śliwa ta jest samopłodna, czyli nie potrzebuje dodatkowych zapylaczy. Nie przepada za suszą, ale także za zbyt wilgotnym terenem.
Owoce
Największą zaletą tej odmiany są owoce. Plonuje ona bardzo obficie i zaczyna owocować już nawet dwa lata po posadzeniu. Owoców pojawia się duża, są średniej wielkości, a ich miąższ jest słodki. Pestka dość trudno oddziela się od miąższu. Owoce mają owalny kształt, podobny do węgierek, a ich waga zwykle osiąga do 35 gramów. Skórka ma różowo-bordowy kolor i jest pokryta niebieskim nalotem.
Pochodzenie nazwy
Ta odmiana śliwy została wyhodowana w momencie, gdy królowa wiktoria objęła tron Wielkiej Brytanii. Nazwa została wybrana na jej cześć. Prawdopodobnie nawet sama królowa jadła pierwsze śliwy tej odmiany. Przy starym domu w Whippingham, gdzie niegdyś rodzina królewska spędzała czas w wakacje, do tej pory rośnie stara śliwa tej odmiany.