Sezonowe owoce - co warto jeść w najbliższych tygodniach?
Wiele owoców można znaleźć w sklepie właściwie przez cały rok. Jednak te, które nie są uprawiane w naturalnych warunkach lub zostały sprowadzone z innych krajów nie są tak smaczne jak te z rodzimej ziemi. Końcówka sierpnia i wrzesień to okres, w którym dojrzewa wiele pysznych i pożywnych owoców. Jakimi owocami zainteresować się w tym okresie?
Borówka amerykańska
Niektóre odmiany borówki już przestały owocować, ale jeśli macie w swoim ogrodzie nieco późniejsze odmiany z pewnością znajdziecie jeszcze sporo owoców. Owoce borówki można w bardzo prosty sposób wpleść do naszej codziennej diety. Sprawdzą się jako dodatek do wielu deserów; no i oczywiście można je spożywać bezpośrednio z krzaczków. A zdecydowanie warto, bo są bogate w antyoksydanty i mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu.
Jabłka
Te owoce są doskonale znane i doceniane w naszym kraju już od lat: pektyny, sole mineralne, pozytywne działanie na serce i wątrobę… a do tego świetny smak. To wszystko w jednym owocu. Dokładając do tego bogactwo odmian dostępnych w naszym kraju otrzymujemy owoc dla każdego. Najczęściej spożywamy je na surowo, ale szarlotka też brzmi i smakuje świetnie.
Śliwki
Doskonałym materiałem na wszelkiego rodzaju przetwory są śliwy. Te owoce też występują w wielu odmianach, dzięki czemu mogą być zarówno słodkie jak i bardziej kwaśne. W ich składzie znajdziemy między innymi witaminy A, B, C i E oraz potas, cynk i miedź.
Maliny
Znane już od starożytności maliny dostępne są w odmianie żółtej lub czerwonej. W tych owocach możemy znaleźć między innymi witaminy C, B1, E oraz B6, a ponadto magnez, flawonoidy i beta-karoteny. W wielu miejscach można znaleźć dziko rosnące krzewy, ale to też popularna roślian wśród działkowców.